Rommelmarkt

 

Gerommel in Maasdam’ 1974-2018

Week 45. Volle agenda bij vrijwilligers en leden van de RM Commissie. Raamwerk stond in de steigers, kwestie van afvinken….

Tja, die vinken zaten al te wachten rond het Ontmoetingscentrum. Toen de vinken woensdags een uitstapje maakten naar zuidelijke richting zagen ze aan de Zuiddijk een stelletje sjouwers van binnen naar buiten gaan en allerlei dozen, tasjes en voorwerpen in een grote ruimte op wielen schuiven. Hun nieuwsgierigheid was gewekt. Als ze dichterbij willen komen sloegen de twee deuren net voor hun snaveltjes dicht. Twee sjouwers bewogen zich voort op twee wielen. Daar kwam ook die grote doos in beweging. Eerst in oostelijke richting en daarna zo ’n beetje noord aanhoudend.

Verbazing bij de vinken die meevlogen en weer in de buurt van het O.C. terug kwamen. Daar ging een klein groen doosje open en werd weer gesjouwd naar die grote doos op wielen.

Er werd wat af gekwetterd, wat zou dat zijn, waarom gebeurde dat?

Twee dagen later kwam tot hun stomme verbazing die doos op wielen wéér in de buurt! De doos ging open en er kwamen allerlei sjouwers op af! Nu gingen al die dozen, tasjes en voorwerpen naar het gebouw dat ze wel goed kenden. Ze telden wel meerdere pootjes vol met sjouwers en anderen die daar ook heen en weer liepen. De distelvink heeft het niet moeilijk 12 mensen zijn het. Er kwam nog meer bij, twee dozen op wielen met een plank op wielen erachter waar de sjouwers van alles uit haalden. Het was druk tijdens deze ochtend! En dan ineens was het weer stil. De vinken kwamen dichterbij en landden op de vensterbank, koekeloerden naar binnen, zagen daar een etalage vol met spullen. Kwetterden er vrolijk op los en fantaseerden dat er vast iets bijzonders aan de hand moest zijn, dat kon niet anders.

Nog een dag later….het was zelfs nog donker, spookt er een klein groepje mensen met emmertjes en platte dingen onder een doek, het ging erg lekker ruiken! Op het grote plein stonden nu twee dozen met wielen, een lange en een korte. Er kwamen allerlei mensen om de beurt het grote plein op, de vinken waren nu allemaal wakker, want ze wilden niets missen, het bijzondere zou nu wel komen! De grote plataan op het plein was een mooie uitkijkpost! Veel mensen kwamen, maar als ze gingen wisten ze niet hoe snel ze bij hun kleine dozen op wielen konden komen, ze hadden van álles vast. Ze herkenden een kerstman waar een snoer achteraan sliert, dozen die rammelden, een plank met vier poten, zakken met allerlei gekleurde ronde balletjes, zwarte en grijze dingen met snoer, waar de mensen erg blij mee waren, sommigen hadden wel een paar keer nodig om alles in hun doos op wielen te laden. Ook bloemen zagen ze voorbij komen. Het was gezellig druk in het gebouw, dat zagen de etalagevinken die op de vensterbank waren neergestreken. De mensen dronken en aten taartjes, die kenden ze wel, die lagen soms als het erg koud is ook voor hen klaar in de tuinen. De distelvink heeft pijn in zijn kopje, 225, 226…227 …..! De kleine dozen op wielen vertrokken, en er kwamen er ook weer een paar voor terug, als de klok in de kerktoren zijn grootste klingel van de dag laat horen. Verbazing bij de vinken, nu ging alles uit de etalage weer in de doos op wielen. De mensen sjouwden wel een uur lang met van alles en nog wat. Dan is het weer rustig, de luistervink kwam wat dichterbij, hoorde dat er geroepen werd “nou even aan tafel! Soep en brood!”. En tijdens dat snoepen hoort hij “Dank jullie wel allemaal voor jullie hulp. Deze dag heeft bruto € 1617,56 bij elkaar gebracht. Tot 14 december, bij de Kerstmarkt”. Bij de groep met vinken wordt nog druk na gekwetterd, wat een bijzondere week hadden zij meegemaakt! Voor de agenda:

Ophaalochtend 30 november en 14 december bel tot één dag van tevoren met 078-676 7188 of 676 1696. 13 december van 9-21 uur Kerststukken maken in het Ontmoetingscentrum doe je mee? Geef je op bij leden van de commissie of onderaan vermeld adres! Breng je eigen snoeischaar en schilmesje mee. Heb je groen van skimmia, sierappeltjes aan takken, cotoneaster, viburnum, bonte hulst, krulhazelaar, bont blad, rode kornoelje, laurierblad, gedroogde hortensia, takken met mos etc. wil je dat voor 13-12 bewaren voor het kerststukken maken?

14 december vanaf 8.30 uur gaan we de spullen in het Ontmoetingscentrum gereed zetten. Wil je helpen? De verkoop start om 14 uur tot 17 uur. Hiervoor zijn ook weer hulptroepen nodig. En natuurlijk vanaf 17 uur een aantal mensen, die kunnen helpen om alles op te ruimen. Er worden dan geen pannenkoeken gebakken, wel lekkers voor bij de koffie etc. Wie wil wat bakken? Op het kerkplein komt Jan de Koning met appelbeignets en mini hartige broodjes, Krijn-Bas Kooy met zijn groentewagen, zie zijn reclame in die week (de verkoop van spruiten is voor de RM) en Petra Commijs is er met haar Hoeksche Zuivel. De Boekenbus is ook aanwezig.

Aanmelden voor één of meerdere activiteiten graag via tel. 676 4169 of via elfjesnel@gmail.com.

Rommelmarkt Commissie, Arie v d Berg, Rook de Vlaming, Cobi Vermeulen, Elly Snel.